Alege-ți ochelarii inteligent, învață totul despre Indicii de subțiere ai lentilelor

61

Indiferent de afecțiunile oculare pe care le putem întâmpina, ceea ce ne dorim cu adevărat este să arătăm bine și să mascăm, pe cât posibil, acești vicii de refracție. Așadar alegerea ochelarilor potriviți poate deveni o adevărată aventură, în special atunci când nu cunoaștem informațiile potrivite. De aceea, în cele ce urmează o să discutăm despre indicii de subțiere ai lentilelor, un aspect decisiv în alegerea unei perechi noi de ochelari, dar și în stabilirea unui buget de achiziție adecvat dorințelor personale.

Chiar dacă anumite informații vor avea un anumit caracter tehnic, ceea ce trebuie să reții se referă la următorul aspect: în funcție de indicele de subțiere al lentilelor, ochelarii pot avea un aspect mai elegant, sau mai robust. Astfel, cu cât indicele de subțiere crește, cu atât gradul de subțiere al unei lentile va fi mai mare, respectiv lentila propriu-zisă va fi mai subțire, dar și mai puțin curbată.

Datorită tehnologiei moderne, indiferent de dioptria pe care o ai (subțierile sunt indicate cu precădere atunci când dioptriile sunt mari), sau de afecțiunea pe care o întâmpini poți alege o pereche de ochelari eleganți, de dimensiuni reduse și totodată mai rezistenți la șocuri mecanice. Practic, cu cât o lentilă este mai subțire cu atât masa materialului utilizat se comprimă ceea ce va crește densitatea lui, rezultând o rezistență crescută la șocurile mecanice, dar și un aspect al lentilelor mai plăcut.

Acum că ne-am familiarizat cu principalele caracteristici ale indicilor de subțiere ai lentilelor, să vedem care sunt valorile efective pe care le poți alege atunci când optezi pentru o pereche nouă de ochelari:

Indicii de subțiere ai lentilelor – caracteristici principale

  • Indicele standard de subțiere este 1.5, atât pentru lentilele din plastic, cât și pentru cele din sticlă – lentilele de acest tip sunt recomandate în cazul dioptriilor mai mici, când lentilele sunt destul de subțiri, mai ales datorită raportului calitate/preț foarte bun.
  • Pentru trivex indicele de subțiere este 1.53, iar pentru policarbonat 1.59; cele două materiale au proprietăți asemănătoare, însă trivexul este mai rezistent la șocuri și la zgârieturi.
  • În cazul unei lentile din material organic (plastic) putem alege unul dintre indicii următori – 1.6, 1.67 sau 1.74; 1.74 este gradul maxim de subțiere al lentilelor organice.
  • Lentilele minerale (sticlă) pot avea unul dintre următorii indici – 1.6, 1.7, 1.8, sau 1.9; 1.9 este gradul maxim de subțiere al lentilelor minerale.

Dacă de cele mai multe ori dioptria este factorul decisiv în alegerea indicelui de subțiere al unei lentile și al materialului acesteia, în unele cazuri și tipul ramei contează.

Spre exemplu, pentru ramele pe capse sau șurub trebuie aleasă fie o lentilă din policarbonat sau trivex, fie o lentilă cu indice superior de subțiere (1.6, 1.67, 1.74). Acestea au o rezistență crescută care le va împiedica să se fisureze din cauza șocului la care sunt supuse pentru a putea fi fixate în rame.

De asemenea, mai ales în cazul dioptriilor mai mici și a ramelor pe fir, ideal ar fi să se utilizeze o lentilă cu un indicele 1.6, pentru ca aceasta să fie mai rezistentă la șocurile mecanice ulterioare. În același timp, lentilele din sticlă, indiferent de indicele de subțiere ales, nu se pot monta pe rame pe fir sau cu șurub / capse.

Am văzut cum ne putem alege ochelarii în funcție de dioptriile pe care le avem dar și în funcție de materialele din care dorim să fie confecționat produsul finit. Desigur, prețul de achiziție va varia în funcție de toate aceste proprietăți, dar și în funcție de dioptrie.

Pentru a te putea ajuta să faci alegerea corectă, te așteptăm în oricare dintre cabinetele de optică medicală ECOOPTICA din Brașov cu și mai multe sfaturi utile –  aici vei putea beneficia de reparații gratuite pentru ochelari, de oferte promoționale și discount-uri importante pentru o gamă largă de produse dar și de consultații oftalmologice de specialitate la unul dintre cei mai buni doctori oftalmologi din Brașov, medicul Dincă Florin.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Optimac.ro Copyright 2021. Toate drepturile rezervate
Close