Când sunt recomandate lentilele progresive?

84

Ai ieșit de la consultul oftalmologic și ți-au fost recomandate lentile progresive? Nu te îngrijora, soluția ochelarilor progresivi este una modernă și extrem de eficientă.

Dacă este pentru prima dată când afli despre aceste soluții de corecție ale viciilor de refracție, sau dacă vrei să descoperi toate caracteristicile ochelarilor progresivi, nu ezita și citește rândurile de mai jos.

În acest articol o să vorbim despre avantajele lentilelor progresive și despre situațiile în care sunt recomandate de către oftalmolog sau optometrist.

Da, vei avea nevoie de un control/consult de specialitate, fie că ești, sau nu, purtător de ochelari. Un consult periodic te ajută să determini din timp eventualele dioptrii, sau afecțiuni oculare.

Așadar, primul pas pe care îl ai de făcut atunci când vederea începe să îți pună probleme este o vizită în cabinetul de optică medicală.

Nu-ți face griji, controlul optometric este gratuit și eficient.

Optometristul, cu ajutorul aparaturii computerizate de specialitate, va determina eventualele vicii de refracție. La final, desigur, vei primi o prescripție optometrică, precum și recomandări în vederea corecției viciilor de refracție depistate.

Ei bine, dacă această recomandare include lentilele progresive, iată ce trebuie să știi:

Ce sunt lentilele progresive?

Lentilele progresive asigură vederea la distanță, intermediar și aproape. Pe scurt, combină 3 perechi de ochelari într-una singură.

Lentiele vor avea un câmp de progresie care permite tranziția între dioptrii. Acest câmp poate fi îngust, mediu sau larg, în funcție de specificul lentilei pe care o vei alege. În acest punct, caracteristicile lentilelor depind și de forma și mărimea ramei alese.

Tranzițiile dintre câmpurile de progresie sunt invizibile iar dioptriile pentru aproape, distanță și intermediar nu sunt delimitate prin marcaje vizibile. Așadar, lentila progresivă are un aspect natural, discret și elegant.

În mod practic, nu vei putea distinge ochelarii progresivi de cei pentru vederea la aproape, sau la distanță.

Când sunt recomandate lentilele progresive?

În mod uzual, lentilele progresive se recomandă persoanelor cu prezbiopie tocmai pentru a se oferi o soluție utilă pentru o vedere clară la toate distanțele. Scopul este acela de a avea confort vizual atunci când îți desfășori toate activitățile zilnice.

Prezbiopia apare de regulă odată cu înaintarea în vârstă. Această afecțiune este caracterizată prin ridigizarea cristalinului – acesta își pierde din elasticitate și capătă o strutură rigidă, tare care nu mai este atât de flexibilă precum ar trebui să fie în mod normal.

Iar, în cazul în care prezbiopia se suprapune cu alte vicii similare (hipermetropie, miopie sau astigmatism) lentilele progresive sunt soluția cea mai adecvată. Ele vor asigura o vedere clară la toate distanțele, indiferent de activitatea pe care o vei desfășura.

Care este perioada de acomodare în cazul ochelarilor progresivi?

Așa cum se întâmplă în cazul tuturor corecților de vedere, acomodarea cu lentilele progresive se face treptat, sau gradual.

După cum ai văzut, aceste lentile permit vederea la aproape, distanță și intermediar. Pe scurt, partea superioară a lentilelor ajută pentru vederea la distanță, iar partea inferioară pentru vederea la aproape.

Tranziția de la o zonă de focusare spre următoarea se face treptat și presupune parcurgerea unor zone cu aberații minore. Acomodarea ochiului cu aceste zone implică și acomodarea cu ochelarii progresivi.

Practic, ochii au nevoie de formarea unui nou automatism de focalizare. Desigur, durata de acomodare va varia de la persoană, la persoană, însă nu ar trebui să dureze mai mult de 4 săptămâni.

Concluzii

După cum vezi, dacă ți-au fost recomandate lentile progresive nu ai niciun motiv de îngrijorare. Ochelarii tăi de vedere vor arăta minunat și nimeni înafară de tine nu va ști care sunt dioptriile care îți afectează vederea.

În plus, dacă nu ești adeptul ochelarilor de vedere poți oricând opta pentru lentile de contact progresive.

Iar dacă îți faci griji în ceea ce privește perioada de acomodare cu ochelarii progresivi, îți spun că nu ai niciun temei real pentru care să îți faci probleme.

Echipa OPTIMAC din Brașov te așteaptă cu drag în oricare dintre cele 7 cabinete de optică medicală. Poți alege să faci un control optometric gratuit, dar și un consult oftalmologic de specialitate.

Realizarea ochelarilor progresivi se va face folosind metode moderne pentru evitarea viitoarelor neplăceri – optometriștii noștri vor lua marcajele lentilelor folosind o aplicație dedicată care asigură o acomodare facilă și rapidă cu noile lentile, fie că ești deja purtător de ochelari, sau nu.

Verifică lista magazinelor OPTIMAC și alege-l pe cel mai apropiat de tine. În plus, poți face oricând o programare online, sau poți alege o probă gratuită de lentile de contact.

Te așteptăm!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Optimac.ro Copyright 2021. Toate drepturile rezervate
Close