Dacă ai vizitat recent un cabinet de optică medicală atunci probabil te afli într-o situație destul de complicată: alegerea unei soluții de corecție potrivite pentru stilul tău de viață personal. De aceea, în cele ce urmează o să discutăm despre această alegere pe care trebuie să o faci luând în considerare atât ochelarii clasici, cât și soluții mai moderne precum lentilele de contact.
Dar înainte de a detalia aceste aspecte, în primul rând, achiziția ta trebuie să aibă în vedere anumite premise generale, care de regulă pot reprezenta și factorul de decizie propriu-zis. Doar cunoscând aceste lucruri poți alege soluția de corecție oculară perfectă pentru tine:
- Gândește-te la afecțiunea pe care o ai – în funcție de ceea ce ai aflat la vizita ta recentă la cabinetul de optică medicală trebuie să știi deja care sunt particularitățile problemei tale (afecțiunea propriu-zisă, dioptrii, recomandarea optometristului / a medicului oftalmolog, pretarea ochelarilor sau a lentilelor, etc.).
- Întreabă-te în ce măsură stilul tău actual de viață va fi modificat, sau nu, de noul tău viciu ocular.
- În funcție de răspunsul pe care ți-l oferi, gândește-te cum poți limita aceste schimbări, sau cum poți profita de ele.
- Verifică-ți economiile. Apoi stabilește bugetul pe care ești dispus să îl aloci achiziționării unei perechi de ochelari, sau unor lentile de contact.
- Desigur, dacă încă nu ai cerut sfatul unui specialist și încă te întrebi ce ar putea reprezenta simptomele pe care ochiul tău le prezintă, nu mai ezita și rezervă o programare la un optometrist / doctor oftalmolog.
După ce ai trecut de această primă etapă, esențială în procesul pe care îl ai de îndeplinit, trebuie să te concentrezi asupra altor aspecte și să îți adresezi o serie de întrebări precum următoarele:
- Viciul tău ocular poate fi corectat sau doar ținut sub control?
- Cu ce frecvență ar trebui să schimbi / adaptezi soluțiile de corecție vizuală?
- Ce costuri lunare / anuale implică aceste modificări?
- Cât timp ești dispus să aloci pe zi problemei pe care o ai?
- Ce stil de viață te caracterizează?
- În ce constă jobul tău?
- Ce faci în timpul liber?
Acum este timpul să alegi între ochelarii de vedere și lentilele de contact. Păstrând în minte toate lucrurile despre care am discutat deja, ar trebui să îți formezi o primă idee generală. Deja poți tinde fie către ochelari, fie către lentile. Este important să știi că ambele soluții sunt bune doar atâta timp cât ele ți se potrivesc – tehnologic vorbind atât ochelarii cât și lentilele pot corecta cu ușurință aproape orice viciu de refracție, așadar din punctul acesta de vedere nu trebuie să îți faci nicio grijă.
Iată cele mai importante atuuri ale ochelarilor de vedere și ale lentilelor de contact:
Ochelari de vedere vs. lentile de contact
- Ochelarii de vedere se pot întreține mai ușor – nu intră în contact direct cu ochiul tău, așadar igiena lor nu trebuie să fie una „ca la carte”.
- Lentilele de contact se aplică direct pe suprafața ochiului, ceea ce înseamnă o eficiență crescută și rezultate mai bune – se elimină distanța dintre ochi și ochelari.
- Ochelarii de vedere pot fi păstrați până când întâmpini probleme suplimentare la vedere – sau altfel spus, până când dioptriile ți se modifică.
- Lentilele de contact nu sunt supuse riscului mecanic – nu le poți sparge sau strica în cazul în care ești neatent, sau dacă „uiți de ele”.
- Lentilele pot fi estetice – poți alege lentile colorate și astfel poți puncta la nivel de imagine mult mai ușor.
- Ochelarii de vedere pot fi aleși dintr-o gamă mai mult decât variată – poți alege cu ușurință o pereche de ochelari care să îndeplinească și funcția de accesoriu monden.
- Atât ochelarii de vedere cât și lentilele de contact pot oferi protecție suplimentară (în plus față de scopul inițial / principal) împotriva radiațiilor UV sau împotriva luminii albastre specifice luminii artificiale.
- Ochelarii pot fi o achiziție mai ieftină comparativ cu lentilele de contact.
- Lentilele de contact pot fi utilizate de către sportivi sau atunci când îți place să faci activități fizice.
- Lentilele de contact pot „ascunde” mai discret viciul de refracție de care suferi.
- Ambele produse pot fi ușor manevrate și au fost gândite pentru a oferi soluții eficiente pentru toate viciile de refracție.
- În funcție de brand și de bugetul pe care îl ai la dispoziție găsești ușor și rapid produsul pe care ți-l dorești și care să îți rezolve toate problemele.
Desigur, ochelarii de vedere și lentilele de contact au și părți mai puțin bune. Așadar, nu uita de detaliile care pot face diferența:
- Lentilele de contact sunt de mai multe feluri: de zi, de noapte, de 3 luni, de 6 luni sau de 1 an. În funcție de ceea ce alegeți va trebui să schimbați temporar lentilele.
- Igiena lentilelor este extrem de importantă. Intrând în contact direct cu ochiul acestea pot aduce bacterii în cazul în care nu sunt igienizate corespunzător.
- Nu este recomandat să intrați cu lentilele în apă.
- Aplicate necorespunzător, lentilele pot provoca leziuni la nivelulu globului ocular (aceste situații sunt însă extrem de rare).
- Ochelarii de vedere pot deveni ușor inestetici atunci când dioptriile sunt foarte mari.
- Ochelarii de vedere sunt predispuși la șocuri mecanice, implicit la defecțiuni majore atât ale ramei cât și ale lentilelor.
- Ochelarii de vedere se pot demoda cu trecerea timpului, ceea ce nu se poate spune despre lentilele de contact.
Cu siguranță, decizia alegerii între ochelari de vedere și lentile de contact nu trebuie să îți aparțină în totalitate. Medicul oftalmolog sau optometristul trebuie să te consilieze și să te ajute să faci achiziția potrivită pentru nevoile tale personale.
În cadrul cabinetelor de optică medicală ECOOPTICA din Brașov poți găsi profesioniștii de care ai nevoie. Mai mult decât atât, poți alege dintr-o varietate de produse și de accesorii din domeniul opticii de specialitate și poți beneficia de numeroase oferte promoționale dar și de prețuri corecte.