O tot mai des întâlnită „dispută” se poartă de la distanță între cei ce aleg clasicii ochelari și cei care, pe de altă parte, preferă lentilele de contact. Adevărul nu aparține desigur în totalitate niciunei tabere pentru că alegerea este una care ține de mai mulți factori – o parte obiectivi și o parte subiectivi.
În funcție de stilul de viață pe care îl duci, de ceea ce preferi să faci în timpul liber sau de ceea ce faci la locul de muncă poți opta fie pentru lentile de contact fie pentru ochelari clasici de vedere. Indiferent de alegerea pe care o faci trebuie să te documentezi temeinic înainte tocmai pentru a achiziționa un produs în deplină cunoștință de cauză și la prețul corect.
În ceea ce privește articolul de față ne-am propus să prezentăm o parte dintre cele mai importante avantaje ale lentilelor de contact, cu promisiunea de a realiza în viitor o analiză similară și pentru ochelarii de vedere.
Ce sunt lentilele de contact?
O întrebare frecventă pe buzele necunoscătorilor la care răspunsul este foarte simplu – o lentilă corectivă, cosmetică sau terapeutică aplicată direct pe corneea ochiului.
Lentilele de contact se mândresc cu o istorie veche, tare veche, de peste cinci sute de ani. Se pare că oamenii și-au dorit dintotdeauna să-și corecteze defectele de vedere, fără a mai fi nevoie să apeleze la ochelari.
Dar cui crezi că îi aparține prima schiță a lentilelor de contact și mai ales de când datează aceasta?
Poate vei fi surprins să afli că este vorba de Leonardo da Vinci. Da Vinci a descris și a schițat primele idei cu privire la lentilele de contact în 1508, inspirându-se dintr-un fenomen mai mult decât interesant: ce se întâmplă cu vederea atunci când cineva se scufundă în apă cu ochii deschisi. De fapt, omul de știință înțelesese că, în contact cu un fluid, corneea putea fi neutralizată.
Peste aproximativ o sută de ani, Rene Descartes vorbea despre utilizarea unui tub umplut cu lichid care urma să-i fie atașat ochiului. Aspectul masiv al acestuia nu era, însă, practic, deoarece purtătorului i-ar fi fost imposibil să clipească. De aici încolo, au mai trecut încă aproximativ două sute de ani până la fabricarea efectivă a primelor lentile de contact.
Lentilele de contact sunt alternativa ideală pentru ochelari. Sunt confortabil de purtat, foarte ușor de manevrat și au schimbat viața a milioane de persoane. Totodată acestea pot fi o alternativă a operației cu laser de corectare a vederii.
Principalele avantajele lentilelor de contact
- Lentilele de contact pot avea dioptrii, astfel corectează problemele de vedere ale pacientului.
- Permit un câmp mai larg al vederii corectate decât ochelarii.
- Nu afectează vizibilitatea prin cădere sau prin aburire cum se poate întâmpla în cazul ochelarilor.
- Sunt foarte practice pentru sportivi sau cei ale căror activități nu le permit purtarea în siguranță a ochelarilor.
- Au roluri estetice, putând modifica culoarea irisului.
- Reprezintă un tratament mai optim pentru keratoconus.
- Lentilele corectează mai bine decât ochelarii astigmatismul.
- Sunt de mai multe tipuri, astfel se pot adapta ușor ochilor și stilului de viață proprie fiecărui utilizator.
- Lentilele sunt mai puțin costisitoare în tratarea unor patologii oftalmologice decât chirurgia și sunt poate chiar de preferat în unele situații în schimbul tratamentului chirurgical.
- Oferă o luminozitate sporită comparabil cu ochelarii de vedere.
Nu ai încercat niciodată o pereche de lentile de contact? Poți face asta la oricare dintre magazinele EcoOptica din Brașov, absolut gratuit. Doar astfel te poți decide singur în favoarea lentilelor de contact sau a ochelarilor clasici.
- B-dul Griviței nr 65 Tel: 0268 420 811.
- B-dul Victoriei nr 4 Tel: 0268 420 810.
- Piața Teatrului nr. 4 Tel: 0268 420 809.
Nu uita să citești și despre trendurile ochelarilor în acest an.