Folosirea lacrimilor artificiale poate provoca dependență?

2.8K

Suferi de sindromul ochiului uscat? Dacă resimți un disconfort ocular în timpul zilei care se manifestă prin mâncărime, usturime, sau chiar durere difuză, cel mai probabil globul ocular nu este eficient lubrifiat.

Iar sindromul ochiului uscat poate fi combătut cu ajutorul lacrimilor artificiale.

După cum numele o sugerează, aceste picături oftalmice au rolul de adjuvant în ceea ce privește lăcrimarea normală a ochiului.

Pe scurt, lacrimile artificiale reduc senzația neplăcută de la nivelul globului ocular și te ajută să vezi clar și fără probleme chiar și atunci când activitățile tale implică un stres ocular suplimentar.

Sunt însă lacrimile artificiale o soluție pe termen lung?

Folosirea lacrimilor artificiale: recomandări generale

Așa cum am punctat deja, picăturile oftalmice mențin lubrifierea naturală a ochiului. Pentru că, din cauza factorilor externi, funcțiile aparatului ocular pot avea de suferit.

Mai mult, afecțiuni de sănătate asociate, sau chiar tratamente medicamentoase pot reduce cantitatea de lacrimi produse de glandele de la nivelul ochilor.

Astfel, o activitatea care se desfășoară în fața unui calculator, sau petrecerea timpului într-un mediu în care există curenți de aer puternici, pot cauza uscarea excesivă a globului ocular.

În situații de acest fel, lacrimile artificiale sunt de un real ajutor. Ele vor relaxa ochiul și vor asigura lubrifierea țesuturilor pentru o privire fără disconfort.

De regulă, lacrimile artificiale se pot achiziționa fără prescripție medicală și nu prezintă reacții adverse notabile.

Dar, dacă nu te simți bine după aplicarea lor, îți recomand să speli globul ocular cu apă din abundență, să întrerupi tratamentul și să te adresezi unui medic oftalmolog.

Lacrimile artificiale: provoacă dependență?

După cum poate deja știi, există numeroase tipuri de lacrimi artificiale pe care le poți încerca.

Poți alege flacoane cu picături pentru o singură utilizare, sau pentru mai multe. Cele care pot fi folosite de mai multe ori conțin și conservanți. Aceștia au rolul de a menține sterilitatea lacrimilor artificiale, deși pot irita ochiul atunci când sunt folosite cu regularitate.

Există și picături oftalmice sub formă de gel, sau unguent. Acestea nu conțin conservanți sau substanțe dăunătoare, însă vor încețoșa vederea. De aceea, acest tip de lacrimi artificiale sunt recomandate pentru aplicare pe timp de noapte.

Indiferent de alegerea făcută trebuie să știi că lacrimile artificiale nu provoacă dependență.

Le poți aplica fără niciun fel de probleme, chiar și pentru perioade îndelungate de timp (cu o frecvență de până la 6 aplicări zilnice).

Singurul risc pe care trebuie să îl ai în vedere se referă la iritarea globului ocular, iritare care poate apărea doar în cazul lacrimilor artificiale care conțin conservanți.

Concluzii

Așadar, lacrimile artificiale te ajută să combați în mod eficient sindromul ochiului uscat.

Cu toate acestea, un consult oftalmologic, sau optometric este recomandat. În urma controlului ți se vor recomanda unul sau mai multe tipuri de lacrimi artificiale, totul pentru a se determina produsul cu care ochiul tău este compatibil.

În cabinetele Optimac din Brașov te așteptăm cu servicii complete de optică medicală. Te poți oricând programa online la un control optometric gratuit, sau poți programa un consult oftalmologic de specialitate la doctorul Dincă Florin.

Specialiștii noștri îți vor explica totul despre folosirea și aplicarea corectă a lacrimilor artificiale și te vor învăța cum poți avea grijă de sănătatea ochilor tăi în fiecare zi.

Te așteptăm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Optimac.ro Copyright 2021. Toate drepturile rezervate
Close