Vă rugăm așteptați...

Program magazine: Luni-Vineri 09.00-19.00, Sâmbătă 09.00-14.00; 0744 390 124
Program magazine: Luni-Vineri 9.00-19.00, Sămbătă 9.00-14.00, Duminică închis;
Tel: 0744 390 124
Close
Program magazine: Luni-Vineri 09.00-19.00, Sâmbătă 09.00-14.00; 0744 390 124

Jobul din fața calculatorului și efectele asupra ochilor

Jobul din fața calculatorului și efectele asupra ochilor

Ochii sunt supuși, zi de zi, unor factori de stres externi care, în timp, pot determina apariția unor vicii de refracție sau a unor afecțiuni oculare. Așadar, după cum îți poți da seama deja, stilul de viață pe care îl ai îți influențează în mod direct sănătatea. De aceea este important să ai un echilibru în tot ceea ce faci.

Cât despre sănătatea oculară trebuie să aducem în discuție expunerea ochilor la lumina albastră artificială. În societatea modernă acesta este cel mai important factor extern care influențează modul în care vezi și care produce îmbătrânirea prematură a ochilor tăi.

Cum majoritatea timpului îl petrecem la muncă este necesar să vorbim despre jobul din fața calculatorului și efectele resimțite la nivel ocular. Astfel, în final vei putea cunoaște care sunt afecțiunile care se pot dezvolta în timp și poți învăța cum să îți păstrezi ochii sănătoși chiar și atunci când îi expui în permanență la lumina albastră artificială.

Efectele luminii artificiale asupra ochilor

După cum am spus deja, calculatorul, televizorul, becul și toate dispozitivele portabile pe care le utilizăm în fiecare zi au o influență nocivă asupra ochilor. Lumina albastră emisă de aceste dispozitive este cea mai dăunătoare putând da peste cap metabolismul natural al corpului. În principiu, dacă reușim să ne protejăm ochii de acestă lumină vom reuși într-o mare măsură să ne menținem vederea tânără.

Desigur, soluția ideală este reducerea la maximum a timpului pe care îl petrecem în fața calculatorului, telefonului, televizorului, etc. însă, când acest lucru nu este posibil, avem la îndemână o serie de soluții care ne pot ajuta:

  • Odihnește-ți ochii ori de câte ori ai ocazia – fă o pauză de la ceea ce faci (măcar o dată la 2 ore) și pur și simplu închide ochii pentru un minut.
  • Relaxează-ți ochii ori de câte ori ai ocazia – oprește-te din ceea ce faci și defocusează: privește treptat de la un punct apropiat înspre un punct din depărtare; repetă procesul de câteva ori.
  • Folosește lacrimi artificiale – în acest mod poți preveni apariția sindromului ochiului uscat și îți poți menține ochii hidratați.
  • Urmează o igienă oculară adecvată – păstrează în permanență prospețimea naturală a ochilor.
  • Reduce machiajul și ai grijă să eviți pătrunderea particulelor străine în cavitatea globului ocular – influența luminii este deja dăunătoare nu trebuie să adaugi și alți factori de stres.
  • Ai grijă să îți alegi o poziție adecvată atunci când stai în fața unui calculator – dispozitivul trebuie amplasat sub nivelul ochilor pentru a evita uscarea globului ocular iar poziția corpului trebuie să fie una dreaptă. Desigur, distanța față de sursa de lumină trebuie sa fie cam cât lungimea brațului tău.
  • Este extrem de important să folosești ochelari cu filtru special împotriva luminii artificiale dăunătoare – aceștia sunt prevăzuți cu filtru antireflex și cu un filtru special care nu lasă să treacă lumina albastră.
  • Aplică pe suprafața display-ului un ecran de protecție suplimentar – astfel radiațiile luminoase sunt reduse considerabil.
  • Programează-te periodic la un control oftalmologic sau optometric pentru a determina din timp eventualele vicii de refracție sau afecțiuni ale globului ocular.
  • Alege cele mai potrivite soluții de corecție de viciilor de refracție pentru stilul tău de viață – poți oricând opta între ochelarii de vedere clasici sau lentilele de contact cu purtare zilnică, lunară sau anuală.

Ai grijă ca atunci când achiziționezi lacrimi artificiale acestea să fie naturale și să nu conțină compuși care să provoace dependență – cu alte cuvinte, achiziționează produse de profil doar din cabinete de optică medicală. În același timp, nu te feri să ceri sfaturi suplimentare de la personal experimentat – doctor oftalmolog sau optometrist cu experiență.

Mai mult decât atât, dacă vrei să îți cumperi o pereche de ochelari cu filtru PC ai grijă să alegi lentile de calitate care să garanteze protecția împotriva luminii albastre. Poți verifica acest lucru în momentul în care ridici ochelarii solicitând un control al lentilelor personalului care îți oferă produsul finit – pe suprafața lentilei va fi proiectat un fascicol de lumină albastră; dacă lumina nu este refractată de suprafața lentilei atunci filtrul PC este unul adecvat. Nu uita că pentru orice tip de lentilă poți opta pentru tratamente suplimentare care au rolul de a crește claritatea vederii ulterioare.

Pentru și mai multe sfaturi te așteptăm într-una dintre locațiile ECOOPTICA din Brașov. Cabinetele noastre de optică medicală îți pun la dispoziție aparatură de specialitate prin care se poate determina cu precizie orice tip de dioptrie, iar prin intermediul doctorului oftalmolog Dincă Florin poți învăța cum să îți păstrezi vederea mereu tânără.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Program magazine: Luni-Vineri 09.00-19.00, Sâmbătă 09.00-14.00; 0744 390 124